Karsintaviikonlopun osallistumiskriteerit ja säännöt

Oikopolut seuraaviin osioihin:
♦ Maajoukkuekarsintojen OsallistumiskriteeritSäännöt
♦ ”Viime hetken voittajat”- kilpailu


Osallistumiskriteerit

Maajoukkueen karsintakilpailuun osallistuvan ohjaajan on oltava Suomen kansalainen, ja hänellä on oltava voimassa oleva kilpailulisenssi. Ohjaaja edustaa sitä yhdistystä, jonka kilpailulisenssillä hän kilpailee. Kilpailulisenssinhaltijan tulee noudattaa kulloinkin voimassa olevaa Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n vahvistamaa antidopingsäännöstöä.

Maajoukkueen karsintakilpailussa osallistumisoikeus on koirilla, jotka ovat tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä Suomen Kennelliiton rotukoirarekisteriin vähintään 12 kuukautta ennen MM-kilpailua. Kiimassa olevan nartun tulee käyttää juoksusuojaa kilpailupaikalla ja sen talutushihnaan tulee sitoa punainen nauha merkiksi juoksuajasta. Juoksusuoja poistetaan kilpailusuorituksen ajaksi. Kaikilla osallistuvilla koirilla pitää olla SAGIn mittaustilaisuudessa vahvistettu mittaustodistus tai mitattu FCI:n arvokilpailussa (EO, JEO tai AWC).

Koira, joka on osallistunut FCI arvokilpailuun, osallistuu jatkossa FCI arvokilpailujen ja PM-kisojen karsintakilpailuun FCI:n mittauksen perusteella vahvistetussa kokoluokassa siitä huolimatta, että koiran kokoluokkaa olisi kansallisesti muutettu. Karsintakriteerit on saavutettava koiran kansallisesti vahvistetussa kokoluokassa.

Kansallisten kilpailujen tulosten nojalla saavutettu ranking-tulos/kiintiöpaikka määräytyy koiran kansallisessa kokoluokassa, mutta koira osallistuu FCI-arvokilpailuun FCI:n vahvistamassa kokoluokassa.

Maajoukkuekarsintojen 2019 osallistumisoikeus

Jaetaan 80 paikkaa kullekin säkäluokalle (S-M-L) seuraavasti:

  • SM 2018 mitalistit (3 kpl)
  • Vuoden 2018 MM-kilpailuun osallistuneet koirakot (4-7 kpl)
  • Kunkin EO-karsinnan 12 parasta koirakkoa (12 kpl + 12 kpl + 12 kpl)
  • Halli-SM 2019 mitalistit (3 kpl)
  • Sijoittumalla rankingissa tarpeeksi hyvin

Edellä mainituista kilpailuista saatu osallistumisoikeus EI siirry jaettavaksi eteenpäin kilpailun sisällä. Mikäli koirakolla on jo osallistumisoikeus jostakin aiemmasta kilpailusta, siirtyy hänen paikkansa jaettavaksi rankingin perusteella. Loput näistä 77 paikasta jaetaan rankingin perusteella. Ranking katkeaa katkeaa 19.5.2019 ja ranking lukkiutuu sekä ilmoittautuminen loppuu 31.5.2019. Osallistumisoikeuden saanet koirakot löytyvät täältä.

Näiden 77 paikan lisäksi osallistumisoikeuden saa vielä:

  • Viime hetken karsintakilpailun kolme parasta koirakkoa, joilla ei vielä ole paikkaa maajoukkuekarsintoihin. Kilpailut järjestetään perjantaina ennen maajoukkuekarsintoja.

Näin ollen koirakoiden lopullinen lukumäärä säkäluokkaa kohden on vähintään 80 kilpailijaa.


Säännöt

Karsintaformaatti 2019

Maajoukkuekarsinnoissa kilpaillaan viisi rataa, joista kolme on agilityratoja ja kaksi hyppyratoja. Kolmen radan jälkeen 37 eniten pisteitä kerännyttä sekä jokaisen radan nopeimman 5 tuloksen tehnyt, jolla ei olisi muuten jatkoon pääsyä, jatkavat neljännelle radalle. Viimeiselle radalle pääsee 30 eniten pisteitä kerännyttä koirakkoa.

Ihanneaika

Ihanneaika vaihtelee kullakin radalla aikaisempien vuosien tapaan. Jokaisessa kokoluokassa on oma ihanneaikansa kullekin radalle. Ihanneaika määritellään ns. 15 %:n säännön mukaan, jossa nopeimman nollan suoritusaika kerrotaan kertoimella 1,15 = ihanneaika kyseiseen kokoluokkaan.

Pisteiden kerääminen

Kilpailuiden aikana lasketaan pisteitä kahden eri pisteidenlaskusysteemin mukaisesti. Koirakot PM-kilpailuihin ja MM-kilpailuiden yksilökilpailuun ratkaistaan toisen pisteenlaskun perusteella, ja koirakot MM-joukkuekilpailuun erillisillä pisteiden laskuilla. Näin ollen MM-kilpailuiden joukkuekilpailuun valittavat koirakot eivät välttämättä ole samat, kuin MM-yksilökilpailuun valittavat koirakot.

Pisteitä voi saada vain nollatuloksella (0,00). Yksilöradalla jaossa olevien pisteiden määrä pysyy ennallaan: jokaiselta radalta nopeimman nollatuloksen tehnyt saa 50 pistettä. Muiden nollatuloksen tehneiden pistemäärä suhteutetaan voittajan aikaan. Jokainen hävitty sekunti on -10 pistettä. Aikaero voittajaan määritellään 1/100 sekunnin tarkkuudella eli 0,1 pisteen tarkkuudella. Esimerkki: voittajan aika 40,00 (=50p.) ja toiseksi tulleen aika 40,50 (= 45p.) ja neljännentoista aika 44,01 (= 9,9p.).

MM-joukkuekoirakoiden pisteet lasketaan muuten samalla tavalla, mutta voittaja saa 75 pistettä. Jokainen hävitty sekunti on -10 pistettä aivan, kuin toisessakin pisteidenlaskussa, ja aikaero määritellään 1/100 sekunnin tarkkuudella. Esimerkki: voittajan aika 40,00 (=75p.) ja toiseksi tulleen aika 40,50 (= 70p.) ja neljännentoista aika 44,01 (= 34,9p.). Toisessa pisteidenlaskussa suoritusajalla 46,00 ei saa lainkaan pisteitä, mutta mm-joukkuekoirakoiden pisteidenlaskussa tälläkin tuloksella saa vielä 15 pistettä.

Maajoukkuevalinnat

Valinnat tehdään yllä mainittujen pistelaskentojen perusteella seuraavasti :

Maajoukkuevalinnat sijoitusten mukaan, yksilö- ja joukkuepistelaskennoista.

Mikäli MM-joukkueessa on eri koirakot kuin yksilökilpailussa, joukkueen varakoirakoksi valitaan yksilöpistelaskennan paras ei-joukkueessa oleva koirakko (eli joku koirakko sijoilta 1.-4.). Mikäli koirakot ovat samat niin joukkueen varakoirakoksi valitaan yksilöpistelaskennan 5. sijoittunut koirakko. Mikäli koirakoita jää enemmän pois, niin varakoirakot täydentyvät yksilöpisteiden mukaisessa järjestyksessä.

PM-kilpailuihin lähetetään kaksi viiden hengen joukkuetta. Molemmat joukkueet osallistuvat joukkuehyppyradalle ja vain parempi joukkue pääsee agilityradalle.

Hylkääntyminen

Koirakko ei hylkäänny karsintakilpailussa, vaikka se tekisi useampia hylättyjä suorituksia.

Lopputulos ja sijoitukset

Koirakon lopullinen sijoitus maajoukkueen karsintakilpailussa määräytyy kaikilta viideltä (5) radalta saatujen pisteiden perusteella. Eniten pisteitä kerännyt on voittaja. Samaan pistemäärään päätyneet koirakot saavat saman sijoituksen kuitenkin siten, että lopulliset sijoitukset sijoista 1–7 selvitetään uusintaradalla (finaalirata).


”Viime hetken voittajat”-kilpailu

Perjantaina järjestetään ”viime hetken voittajat”-kilpailu, joka on avoin kilpailu kaikille kolmosluokkalaisille, myös pikkuluokat ovat mukana! Osallistumisoikeuden viikonlopun karsintoihin ansaitsevat kilpailun FCI:n säkäluokkien (mini, medi, maksi) 3 parasta tuloksen saavuttanutta koirakkoa, jolla ei sitä ennestään ole, ja sekä koira että ohjaaja täyttävät osallistumiskriteerit.