Agilityn Games-SM 2023

Games-SM kilpailut järjestetään Kuopiossa 1.-2.7.2023


Livestream


Mikä on Agilityn Games-SM

Agilityn ensimmäisistä Games suomenmestaruuksista kilpailtiin 2018 Joensuussa. Kyseessä on siis kohtalaisen uusi laji suomalaisessa agilityssä, maailmanlaajuisesti agilityn ’pelilajeissa’ on kilpailtu jo pitkään. Agilityssä suomenmestaruudet ratkaistaan snookerissa ja gamblerissa. Löydät tarkemmat lajisäännöt alempaa tältäsivulta kohdasta kilpailuohjeet.

Snooker

Snookerin säännöt pohjautuvat biljardiin, jossa pisteitä kerätään toimittamalla yhden pisteen arvoisia punaisia sekä muunvärisiä 2-7 pisteen arvoisia palloja vuorotellen pussiin. Agilityssä periaate on vastaava, koirakon tulee kerätä pisteitä suorittamalla radalle sijoitettuja esteitä. Mitä suurempi pistearvo esteellä tai useamman esteen yhdistelmällä on, sitä haasteellisempi se on suorittaa.

Rata on jaettu kahteen osioon, alkuosuudella koirakko suorittaa vuorotellen punaisia ja muunväriä esteitä etukäteen laatimansa ratasuunnitelman ja sääntöjen edellyttämän määrän mukaisesti. Haastavuutta lisää mahdolliset virheet, jolloin kilpailijan tulee siirtyä joko suoraan seuraavalle sallitulle esteelle tai maaliin virheestä riippuen.

Kun alkuosuus on suoritettu, siirrytään loppuosuudelle jossa edetään estenumeroinnin mukaisessa järjestyksessä kohti maalia samalla pisteitä keräten. Tämä osuus edetään vastaavasti kuin perinteisellä agilityradalla, sillä erotuksella että pisteiden keruu päättyy mahdolliseen virheeseen jolloin kilpailijan tulee siirtyä mahdollisimman nopeasti maaliin.

Alku- ja loppuosuudelle on etukäteen määritetty kokonaisaika jolloin viimeistään pisteiden keruu päättyy. Kilpailijoiden ollessa tasapisteissä nopein maaliintuloaika voittaa.

Gambler

Gamblerissa radalle on sijoitettu pistearvoltaan erisuuruisia esteitä jotka hyväksytysti suorittamalla tuottavat koirakolle pisteitä. Mitä suurempi pistearvo esteellä tai esteyhdistelmällä on, sitä haastavammaksi se on arvioitu. Radalle on sijoitettu myös vapaaehtoisia ns. mini-gamble tehtäviä joista koirakolla on mahdollisuus kerätä muita esteitä huomattavasti enemmän pisteitä.

Gambler muodostuu alku- ja loppuosuudesta. Alkuosuudelle on määritetty kiinteä aika jolloin koirakko kerää radalta pisteitä itse laatiman ratasuunnitelman mukaisesti. Kun alkuosuuden aika täyttyy, annetaan äänimerkki, pisteiden keruu alkuosuudelta päättyy ja koirakko saa siirtyä loppuosuudelle.

Myös loppuosuudelle on määritetty enimmäisaika. Loppuosuus sisältää tyypillisesti kaksi pistearvoltaan erisuuruista usean esteen yhdistelmää, joista toinen on suoritettava ennalta annetussa järjestyksessä.


Tuomarit

Arvostelevana tuomarina toimii Mia Laamanen, radat suunnittelee Jason Bartram.


Kilpailuohje

Kilpailuohjeesta löydät yksityiskohtaiset ohjeet kilpailuun liittyen :
Kilpailuohje Games-SM 2023

Snooker ja gambler säännöt :
https://www.agilityliitto.fi/site/assets/files/7831/d_9_muut_kilpailumuodot_-_jarjestamisohjeet.pdf


Yhteystiedot

Kilpailuja koskevat tiedustelut kilpailu-tmk@agilityliitto.fi


Yhteistyökumppaniksi

Kisapaikalle on tulossa erilaisia myynti- ja esittelytiloja sekä ulos kenttien läheisyyteen sekä sisätiloihin.
Lisätietoja: https://www.hukka-putki.fi/yhteistyokumppaniksi-games-sm-2023-tapahtumaan/


Viimeisimmät päivitykset

27.3.2023 Lisätty yhteistyökumppaniksi-osio.
7.6.2023 Lisätty kilpailijoille-sivulle joukkuekisan ilmoittautumislomake.