Tuomariesittelyt

Anders Virtanen

Olen parhaassa iässä oleva pedersöreläinen joka työskentelee hammaslääkärinä Pietarsaaressa. Perheeseeni kuuluu vaimon lisäksi; kaksi täysi-ikäistä poikaa, sekä kolme bordercollieta ja yksi kooikerhondje.  Tutustuin agilityyn vuonna 1989 ja valmistuin tuomariksi vuonna 1995.  Ensimmäinen agilitykoirani oli kultainen noutaja ja vuosien varrella olen harjoitellut ja kilpaillut ylimmässä luokassa kolmella eri koiralla. Tällä hetkellä harjoittelen ja kilpailen Zåia-kooikerhondjen kanssa 2-luokassa.

Tuomarityön lisäksi toimin eri tehtävissä omassa seurassa, Kennelpiirissä, Suomen Agilityliitossa, tuomariyhdistyksessä sekä FCI´ssä.

Olen tuomaroinut yhdeksässätoista maassa ja tärkein tehtävä tuomarina on tähän asti ollut tuomaroiminen Europan Openissa Saksan Riedenissä 2015. Ensi kesänä minulla on suuri kunnia toimia kansainvälisenä tuomarina Vantaalla järjestettävissä ensimmäisissä FCI´n Junioreiden Avoimissa MM-kisoissa (JOAWC).

Hienoa kun Rovaniemen Käyttökoirille on myönnetty SM-kisojen järjestäjäoikeuden ja on myös suuri kunnia minulle tulla näihin kisoihin tuomaroimaan! Toivottavasti saadaan runsaasti osallistujia kilpailuihin ja saamme nauttia jännittävistä kilpailuista ja hienoista suorituksista hienossa kesäsäässä.

Tavataan Rovaniemellä!

Esa Muotka

l

Olen Esa Muotka, agilityharrastaja vuodesta 1994. Ensimmäinen koirani, bordercollie Tomppa asteli talouteeni 1993 ja Tompan kanssa hurahdimme lajiin. Siitä asti agility on ollut lempiharrastukseni. Nyt minulla, ja vaimollani Outilla, on kuusi bordercollieta.

Vuonna 2008 sain agilitytuomarin oikeudet ja olen saanut tuomaroida sekä normi- että arvokisoja niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Kilpailuihin pyrin omalta osaltani luomaan rentoa tunnelmaa ja hyvää mieltä.

Minulle agilityn viehätys on koiran ja ohjaajan yhteistyö. Tuomarina pyrin suunnittelemaan vauhdikkaita ratoja, joilla ohjaajan on pakko luottaa koiraansa ja koiran esteosaamiseen. Ratasuunnittelussa yritän huomioida, että linjat ovat koiralle loogiset ja turvalliset ja että ohjaajan sijoittumisella sekä koiran osaamisella voi korvata ohjaajan fyysisiä puutteita. Agility on parhaimmillaan, kun ohjaajilla on hyvä tunnelma tuloksista riippumatta ja koirista näkee, kuinka ne nauttivat saadessaan edetä radalla täysiä.

Kaikille harrastajille, kilpailujen talkoolaisille ja kilpailijoille toivon hyvää ja virkistävää mieltä lempiharrastuksemme parissa!

Jessi Landen

Moikka kaikille, olen Jessi Landen, agility ylituomari ja kolmen lapsen äiti Lohjalta. Pieni pala sydäntäni sykkii Lapille ja Rovaniemelle, asuinhan siellä muutaman vuoden taannoin. Perheeseeni kuuluu lasteni lisäksi neljä koiraa ja vielä ennen SM-kisoja laumaan liittyy bc-pentu tyttärelleni sekä kissanpentu talon hiirikantaa hillitsemään. 

Olen itse aloittanut agilityn teini-ikäisenä ja kilpaillut omilla sekä lainakoirilla melko aktiivisesti, etenkin ennen kuin rupesin tuomariksi. Parhaillaan kotona kasvaa uusi tulokas mediluokkaan, 11 kk wockeri Korhone. 

Tuomaroinut olen vuodesta 2016 Suomessa ja ulkomailla. Viime vuonna olen ollut Suomessa Games-SM tuomari sekä EO-karsinta ja Halli-SM tuomarina. Tänä vuonna saan olla Suomenmestaruuskilpailuissa tuomarina, JOAWC:ssä avustavana tuomarina sekä mm. Espanjan MM-karsinnoissa tuomaroimassa! 

Odotan suurella innolla SM-kilpailua Rovaniemellä! 

Ilahdun aina, kun näen radalla vauhdikasta agilityä, erilaisia ja taitavia ohjaajia, jotka tekevät saumatonta yhteistyötä radalla koiran kanssa yhdessä. Laji on herkkä ja virheitä syntyy välillä aivan pienistä lipsahduksista, mutta parasta on, kun ohjaaja ja koira kiitävät niistä huolimatta radalla täysin sydämin! 

Toivotan kaikki kilpailijat lämpimästi tervetulleeksi kilpailemaan SM2022 -kilpailuihin. 

Lappi antaa varmasti parastaan ja siellä, jos jossain, on paljon nähtävää ja koettavaa. Toivottavasi nautitte viikonloppuna virtaavista radoista sekä upeista puitteista. 

Kaikkea hyvää kilpailuun ja pysykää terveinä, jotta tapaamme elokuussa 2022!